Mille stemte i formiddags at aftensmaden skulle være burger, og helst fra "Den gyldne Måge", men det sagde moren altså nej til. I stedet blev jeg ramt af overskud til at lave burgerbollerne selv og det har jeg bestemt heller ikke fortrudt!
Jeg greb Amos kogebog ned fra hylden og fandt en opskrift på Maxi burgerboller, men som altid, freestylede jeg lidt. Min opskrift lyder derfor således
4 dl lunkent vand
1 brev tørgær
1/2 dl olie
130 g fuldkorns speltmel
Ca 600 g hvedemel (bruger altid en mel med 10 g protein eller derover)
3 spsk sukker
2 tsk salt
1 æg til pensling
Sesam til drys
1 brev tørgær
1/2 dl olie
130 g fuldkorns speltmel
Ca 600 g hvedemel (bruger altid en mel med 10 g protein eller derover)
3 spsk sukker
2 tsk salt
1 æg til pensling
Sesam til drys
• Først blander jeg vand og gær i en stor skål. Jeg lader det stå et par minutter inden jeg begynder at røre det sammen.
• Tilsæt olien
• Vej mel, salt og sukker af og bland det sammen i en anden skål.
• Rør mel-blandingen i gæropløsningen lidt ad gangen. Når det bliver for sejt at røre rundt, kan det med fordel hældes ud på bordet og æltes sammen med det sidste mel og måske lidt ekstra.
• Når dejen stadig er lidt klistret, kommes den tilbage i skålen og tildækkes med låg eller husholdningsfilm, og hæver til dobbelt størrelse ved stuetemperatur.
• Slå dejen ned og brug en dejspartel til at tage en klump dej op ad gangen, som passer i den størrelse bolle der ønskes.
• Den kan med fordel trilles i mel inden man triller.
• Der trilles 8-10 store boller, som trykkes flade. De skal være ca 0,5-1 cm tykke.
• Når alle boller er klar hæver de en times tid.
• Tænd ovnen på 210 grader varmluft ovn.
• Når bollerne er færdighævede pensles bollerne med æg og drys med sesam.
• Bag bollerne i den forvarmede ovn på 210 grader varmluft ovn i ca 10 min, til de er gyldne på toppen.
• Tilsæt olien
• Vej mel, salt og sukker af og bland det sammen i en anden skål.
• Rør mel-blandingen i gæropløsningen lidt ad gangen. Når det bliver for sejt at røre rundt, kan det med fordel hældes ud på bordet og æltes sammen med det sidste mel og måske lidt ekstra.
• Når dejen stadig er lidt klistret, kommes den tilbage i skålen og tildækkes med låg eller husholdningsfilm, og hæver til dobbelt størrelse ved stuetemperatur.
• Slå dejen ned og brug en dejspartel til at tage en klump dej op ad gangen, som passer i den størrelse bolle der ønskes.
• Den kan med fordel trilles i mel inden man triller.
• Der trilles 8-10 store boller, som trykkes flade. De skal være ca 0,5-1 cm tykke.
• Når alle boller er klar hæver de en times tid.
• Tænd ovnen på 210 grader varmluft ovn.
• Når bollerne er færdighævede pensles bollerne med æg og drys med sesam.
• Bag bollerne i den forvarmede ovn på 210 grader varmluft ovn i ca 10 min, til de er gyldne på toppen.
Tip: Det er vigtigt at dejen ikke bliver for fast, hellere lidt for lidt mel end lidt for meget. Og så behøver man heller ikke ælte en halv dag. Det skal bare æltes sammen så melet er blevet "optaget" i dejen.
Kommentarer
Send en kommentar